Voor developers

Toegang via API

Dataplatform biedt datasets als downloadbare bestanden aan. Veel datasets zijn ook toegankelijk via een API. Die vind je op de detailpagina van een dataset onder de knop "Data API".

De Dataplatform API maakt gebruik van de standaard van CKAN. Lees de volledige CKAN API documentatie voor nadere details. Hieronder staan enkele voorbeelden die afkomstig zijn uit de brondocumentatie.

De API van CKAN toont de belangrijkste mogelijkheden aan API-clients.

QGIS

Een handige manier om (geografische) datasets te bekijken is met het open source GIS-pakket Qgis.

Als je gebruikt maakt van de desktopversie van Qgis, kun je onder het tabblad "Plugins" --> "Manage and install plugins" de CKAN Browser installeren. Bij de serverinstellingen kies je voor "https://ckan.dataplatform.nl/api/3/". Daarmee heb je direct toegang tot alle bestanden van Dataplatform en kun je binnen QGIS spelen met de (presentatie van) datasets.

Als je (na installatie van de plugin) op het CKAN icoon klikt in de navigatiebalk, kun je direct door alle datasets zoeken.

Meer databronnen

Het Fries dataplatform is uiteraard niet de enige plek waar je databronnen kunt vinden.
Overheidsgegevens van allerlei overheidsinstellingen vind je op het nationaal open data portaal https://data.overheid.nl waar je ondermeer de erg nuttige Nederlandse basisregistraties kunt vinden.

Data uit andere EU landen is te vinden op het Europese open data portaal, en data van Europese instellingen is ook beschikbaar.